Digital Twin en BIM (Building Information Modelling) zijn beide concepten die worden gebruikt in de bouw- en engineeringindustrie, maar ze hebben verschillende toepassingen en doelen.
BIM is een 3D-modelgebaseerde methode voor het ontwerpen, bouwen en beheren van gebouwen en infrastructuurprojecten. Het creëert een virtueel model van een fysieke constructie die alle belangrijke informatie bevat, zoals de geometrie, materialen, kosten, planning en prestatiegegevens. BIM is vooral gericht op het ondersteunen van de ontwerp- en bouwfase van projecten.
Digital Twin is een breder concept en omvat niet alleen de modellering van de fysieke constructie, maar ook het gebruik van sensoren en andere gegevensverzamelingsmethoden om een digitale replica te maken van een fysiek object. Deze replica wordt gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals het testen van verschillende scenario's, het monitoren van prestaties en het voorspellen van toekomstige gedrag. Digital Twin is meer gericht op het beheren en optimaliseren van de prestaties van een constructie of systeem gedurende de hele levenscyclus, inclusief de operationele fase.
Dus terwijl BIM zich richt op de ontwerp- en bouwfase van projecten, is Digital Twin gericht op het beheren en optimaliseren van de prestaties van de constructie gedurende de hele levenscyclus. In sommige gevallen kunnen deze twee concepten echter overlappen en kunnen digitale replica's worden gebruikt als een vorm van BIM.
Er zijn dus verschillen tussen Digital Twin en BIM, maar beide zijn complementair aan elkaar en versterken elkaar bij het optimaliseren van de prestaties van gebouwen en infrastructuur. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de integratie van de CROW 500 richtlijn binnen de Digital Twin om zo graafschade te voorkomen en een accuratere risico-inschatting in het aanbestedingsproces te maken.
> Lees hier meer over de CROW 500 richtlijn.