Ringutrecht Hoograven2

Nadeelcompensatieregeling

In deze regeling wordt bepaald wat de hoogte is van de vergoeding waarop netbeheerders recht hebben als zij door een verzoekende partij (bijvoorbeeld een provincie) worden verzocht om een kabel of leiding te verleggen in het kader van een infrastructureel werk.

We bespreken hier samengevatte informatie met betrekking tot nadeelcompensatieregelingen voor kabels en leidingen. Je kunt bij ons terecht voor advies rondom jouw infrastructurele werk, waaronder nadeelcompensatieregelingen bij aanpassingen aan kabels en leidingen. Onze projectleiders hebben jarenlange ervaring in het adviseren over welke verleggingskosten voor vergoeding in aanmerking komen.

NKL'99

Maar eerst, begin bij het begin: wat is NKL’99? Deze regeling heet voluit de Nadeelcompensatieregeling verleggen kabels en leidingen in en buiten rijkswaterstaatswerken en spoorwegwerken 1999 (NKL 1999).

Eind vorige eeuw waren netbeheerders terughoudend wanneer hen verzocht werd medewerking te verlenen bij de verlegging van kabels en leidingen. Dit werd veroorzaakt door een grote onvrede over de destijds bestaande nadeelcompensatieregelingen. Het toenmalige ministerie van Verkeer en Waterstaat vreesde dat dit ongenoegen zou leiden tot vertraging van grote infrastructurele projecten, zoals de Betuweroute.

Om die reden is het ministerie in overleg gegaan met de verschillende brancheorganisaties. Dit overleg heeft uiteindelijk geleid tot het ontstaan van de NKL’99. De NKL ‘99 heeft in de jaren daarna als voorbeeld gediend voor vrijwel alle nadeelcompensatieregelingen die zijn opgesteld.

Peter van der Helm

Advies?

Peter van der Helm

Neem gerust contact met ons op of ontvang vrijblijvend meer informatie.
Peter van der Helm is projectleider en expert op dit gebied.

Advies nodig?

Nadeelcompensatie

Het doel van de NKL 1999 is om een procedure en regels vast te stellen voor het compenseren  van nadeel dat netbeheerders lijden als gevolg van de verplichte verlegging van kabels en leidingen ten behoeve  van infrastructurele projecten van Rijkswaterstaat en spoorwegwerken. Veel waterschappen hebben we NKL’99 ook van toepassing verklaard. Andere overheden hebben veelal een eigen specifieke nadeelcompensatieregeling, die echter in veel gevallen van de NKL’99 is afgeleid.

Indien kabels en leidingen van derden op verzoek van een daartoe bevoegde overheid moeten worden aangepast, dan komen de kosten onder bepaalde omstandigheden voor compensatie (nadeelcompensatie) in aanmerking. De omstandigheden die bepalen of sprake is van een recht op vergoeding en de wijze waarop deze vergoeding wordt berekend zijn meestal vastgelegd in een nadeelcompensatieregeling.

Kabels die onderdeel uitmaken van een openbaar elektronisch telecommunicatienetwerk vallen buiten de werking van de nadeelcompensatieregelingen. Voor de kostenverdeling bij verlegging van telecomkabels is de Telecommunicatiewet van toepassing.

Advies nodig bij nadeelcompensatie?

Omgevingswet en NKL'99 / OKL’99

Zowel de Algemene wet bestuursrecht als de Omgevingswet bevatten bepalingen met betrekking tot nadeelcompensatie. Deze nieuwe bepalingen vervangen de bestaande regels in wetten, verordeningen en beleidsrichtlijnen. Maar ze geven geen concrete richtlijnen voor de berekening van nadeelcompensatie in geval van aanpassingen aan kabels en leidingen.

Na de inwerkingtreding van de nieuwe wetgeving blijft de NKL’99 onverminderd van toepassing. 

De Overeenkomst voor het verleggen van kabels en leidingen binnen en buiten rijkswaterstaatswerken en spoorwegwerken, is tot stand gekomen in 1999 na uitgebreid overleg tussen het toenmalige ministerie van Verkeer en Waterstaat en verschillende brancheorganisaties van kabel- en leidingbeheerders en -eigenaren, zoals EnergieNed, VEWIN en VELIN.

Deze regeling heeft betrekking op het schadevergoedingsbeleid als gevolg van het verleggen van kabels en leidingen voor infrastructuurprojecten van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, voor zover dit wordt beschouwd als een wettige overheidsdaad.

Dat wil zeggen wanneer een bestuursorgaan één van zijn bevoegdheden uitoefent om daarmee het algemeen belang te kunnen behartigen.

Het genoemde overleg heeft geleid tot de 'Overeenkomst inzake verleggingen van kabels en leidingen buiten beheersgebied,' die werd vastgesteld op 10 februari 1999."

Regeling nadeelcompensatie Rijkswaterstaat

De minister van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) stelde voor die situaties de Beleidsregel nadeelcompensatie Infrastructuur en Waterstaat 2019 (kortweg: Beleidsregel) vast.

In die beleidsregel staan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor vergoeding van schade en de bijbehorende procedure voor het indienen van een vergoedingsverzoek.

Belangrijkste voorwaarden

De benadeelde krijgt alleen vergoeding als hij niet had kunnen weten dat de maatregelen hem zouden schaden of schade kunnen voordoen. De schade mag ook niet vallen onder het normaal maatschappelijk risico of normaal ondernemersrisico.

Handige links over verleggingsregelingen

  • Het Gemeentelijk Platform Kabels en Leidingen (GPKL) heeft een factsheet over Nadeelcompensatie samengesteld (link)
  • VELIN (Vereniging van Leidingeigenaren in Nederland) over verleggingsregeling (link)
  • Nadeelcompensatieregeling verleggen kabels en leidingen aldus Wettenbank van Overheid (link)
  • Nadeelcompensatie en planschade bij Rijkswaterstaat (link)
  • Digitale formulier nadeelcompensatie van Rijkswaterstaat (link)

Nadeelcompensatieregeling laten berekenen

Onze kabels en leidingen projectleiders beschikken over eigen GIS systemen en worden ondersteund door juridisch adviseurs en tekenaars. Door het gebruik hiervan zijn wij in staat om in een vroeg stadium van een project waardevolle, ruimtelijke analyses te doen, maar ook snel producten als kostenramingen en nadeelcompensatieberekening te leveren. Kortom GOconnectIT brengt jouw complete situatie in kaart en geeft specialistisch advies.

Peter van der Helm

Advies?

Peter van der Helm

Neem gerust contact met ons op of ontvang vrijblijvend meer informatie.
Peter van der Helm is projectleider en expert op dit gebied.

Advies nodig?
Wij helpen je graag verder!

Kom met ons in contact